Tahaks pisut kuulda kaasfoorumlaste kogemusi erinevate p?lvkondade VW diiselmootorite eluea kohta. Ei m?tle siin ??rmusi
?kki peaks alustama sellest, et kui vanal autol on olnud palju omanikke, siis korralik hooldus iseenesest on juba ??rmus;D
Tooksin 2 ulmenumbrit selles m?ttes, et need on kindlasti pigem erandid: 1.6D kapremondita 1.2Mkm ja 2.0D/R5 kapremondita peaaegu 1.3M. Need olid tollal "suht uued" autod ja kasutatud ainult m??da kiirteed Saksas t??le-koju s?iduks, Eestisse j?udes muidugi totaalselt h?redad aga liikusid veel omal j?ul, v?heste miinuskraadide juures isegi k?ivitusid omal j?ul:). See oli just nagu surnud koera pidamine kevadeni ?ues keti otsas (hoiab p?tid eemal, kuigi koeraks enam seda asja nimetada ei saa), aga usun, et nende mootorite "best before" l?ppes seal kusagil miljoni kandis, edasi l?ks juba h?redana, j?uetumana, suurema k?tusekuluga (kuigi 1.6D mootoril sai enamv?hem lahti nii suitsust kui ?likulust, teisel oli kapremont juba paratamatu).
Aga n??d natuke reaalsemast elust:
Naise eelmine 51kW 1.6TD oli ?ra m??es ca 610tkm (ostsin teiselt omanikult, kes sai auto oma k?tte "peaegu" uuena), saanud kogu elu ?livahetusi iga 5tkm tagant, esimene turbo oli peal parima tervise juures, k?ige k?lmemad k?ivitused (tollal veel Soomes) -30 kraadi juures ei olnud probleemiks ka plokisoojendust taha ?hendamata. Praegu s?idan ringi 96a 47kW 1.9D-ga, s?bra k?est ostsin (tema teine omanik samuti peaaegu uuest saadik), detsembris t?itus autol 460tkm, mootor pole seni lahti k?inud, ?li absoluutselt ei v?ta, salong seest ilus ja kulumata. Mu eksabikaasa s?itis paar aastat ringi 2.0D-ga, mis samuti remondita midagi 650tkm kanti l?binud (sellel oli olnud kaaneremonte). Rohkem VAGi n?iteid tuua ei oska, kuna mul enamus k?es olnud VAGi diislitest olnud ikka h?bematult v?ikese (alla 300tkm) l?bis?iduga. VAGe millegi muuga kah v?rrelda ei oskaks, et mis on parem v?i halvem, kuna mu bussil ja kahel viimasel maasturil olnud l?bis?idud samuti 400tkm kandis ja mootorid seejuures laitmatus korras, samuti k?ik muu. Natuke haakub k?esoleva teemaga ka
SEE piltidega jutt. Eks iga?ks ise otsustab, kelle jutt seal teemas usutav on ja kelle oma mitte.
Tahaksin T6nis2 postitustele lisada, et seda ei maksa kunagi v?listada, et v?he s?itnud diiselmootor l?bi ei v?iks olla. Nimelt ostab omale diisli reeglina paras koonerdaja (vaatan peeglisse ja punastan

) ja kipub koonerdama ka hooldusega (selle peale ei punasta:)). Olen ise n?inud v?ga v?ikese l?bis?iduga diisleid, millel mootor t?iesti kohvi ja n?inud ka selliseid, millel veel kohvi ei ole, aga ?hufilter on umbe l?inud, seej?rel on imenud filtri katki ja kogu filtrist tulev liiv on l?inud koos ?huga mootorisse ja iga p?ev tuleb aga uut liiva peale. Samuti vaatab enamik vanakooli diislite omanikke sind suurte silmadega, kui hakkad r??kima, et sellel peab vahetama ?li iga 6tkm v?i 7500km tagant, mitte 10tkm v?i 15tkm tagant nagu bensukatel. Just sel p?hjusel ei p?lga ma ise kunagi ?ra neid pool miljonit s?itnud masinaid (sellistel reeglina salong veel t?iesti kulumata, eriti kui olnud maantees?iduautod) eeldusel, et hooldusajalugu on kindlalt teada ja eeskujulik, k?ll aga soovitan hoida eemale ka 100tkm s?itnud ja hooldamata masinatest (Saksas oli mingi aeg komme, et osteti neid odavaid masinaid ja s?ideti ilma ?hegi hoolduseta kuni miskit j?rgi andis - nii sattusid 1-2a vanad mootoririkkega autod ka Eestisse, ?ks s?ber mul mingi aeg just selliseid t?igi, Eestis tuli reeglina teha vaid mootorivahetus mitte remont, kuna selleks oli juba hilja...).
Teemaalgatajale: ?ra vaata l?bis?itu. See eksitab, kuna v?he s?itnud auto teeb Sind m?nede vigade suhtes pimedaks ja palju s?itnu ei pruugi olla sugugi l?bi omadega (sellel v?ib olla peal ka v?he s?itnud avariilise auto mootor/kast). Vaata eelk?ige autot ennast. Parim garantii on see, kui tood auto ise kusagilt v?lismaalt esimeselt (v?i ka teiselt pikaaegselt) omanikult, temalt saad kohapeal k?sida iga pisiasja kohta auto suhtes ja tabad t?en?oliselt ?ra ka selle, kui inimene valetab. Minul nende esimeselt-teiselt omanikult ostetud autodega igal juhul halbu kogemusi ei ole, k?ll aga nende "r?ndauhindadega", mis oleks justkui t?elised p?rlid, aga keegi neid pikemalt omada pole tahtnud. T?si, sageli polegi viga kulumises vaid milleski muus (pihustid l?bi, hiline s??de, valesti reguleeritud pump, kulunud klapid/klapipesad jne), mida pole sugugi kallis remontida.