Kas uued kõlarid vajaksid võimu ning uut makki või mitte?

Kõik auto audio, video/multimeediaga seoses.

Moderaatorid: etnies858, J.Aru, GTI, dellu

Vasta
LaurL
Huviline
Telefon: 53417605
Auto: Golf IV 20V 92kw
Kas uued kõlarid vajaksid võimu ning uut makki või mitte?

Lugemata postitus Postitas LaurL »

Tere,

Olen heliehitamises alles võhik, kuid mõned küsimused on tekkinud ning otsest vastust ma otsides ei leidnud ning väike nõu kuluks ära. :)

Igatahes. Autoks on Golf IV ning tegin plaanid ehitada endale parem audio sisse. Esialgu olen plaaninud kõlarid välja vahetada. Taha ustesse panin max 130W pioneerid (ei oska kahjuks öelda mudelit), Ette ustesse soetasin max 240W Pioneer TS-A1703i. Makiks on mingi Sony cd-mängja 4x40w (ei leidnud täpsed nime, ning see oli autos juba sees soetamisel.) , mis ei mängi isegi mp3-e :D Hetkel subwooferi ning "ovaalide" soetamise plaane pole ning sooviksin ajada läbi ainult nende ustekõlaritega.

Et korralikumat ning paremat heli veelgi neist kõlaritest välja saada, kas on vajalik soetada mingi võimendi ning kui võimas peaks võimendi olema ? (kõlarid tahaks ellu ka jätta pärast võimendit) :D
Kas oleks vaja ka uus makk soetada või see makk peaks käima küll ?

Ettetänades,
Laur
Viimati muutis argo, 14 Mär 2012, 06:44, muudetud 1 kord kokku.
http://www.krosskart.ee" onclick="window.open(this.href);return false;

Kasutaja avatar
HawkHill
Foorumi ja kodulehe admin
Telefon: 58043333
Auto: VW CC Sport Plus
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 56 korda

Re: kas uued kõlarid vajaksid võimu ning uut makki või mitte

Lugemata postitus Postitas HawkHill »

Mingist piirist on "parem heli" täiesti subjektiivne mõiste. Esiteks katsu aru saada mis sulle helipildis ei meeldi ja sellest tee otsuseid. Mõtle mis muusikat rohkem kuulad jne. Suvaliselt lisada võimendit arusaamata mida see helipildis muudaks pole mingit mõtet ja ehitada sellist süsteemi, mis sobiks igaühele ja igasuguse muusikaga pole võimalik...

[ Postitus tehtud Android'i kaudu ] Pilt

LaurL
Huviline

Mu muusikažanrid mida ma kuulan on täiesti seinast-seina. Kõik oleneb vastavast meeleolust. Mulle meeldib kuulata kõvasti muusikat, mis on hea kvaliteediga ning millel on ka hea bass taga. Samas ei taha ma endale pagassi suurt supakat või suurt ovaalikasti. VW originaal kõlarid minu vajadusi aga ei rahuldanud (natukene kõvemaks keerates muutub bass ning üldine helipilt suureks raginaks ning ebameeldivaks ).
Ma arvan, et sellised inimesi on üpris vähe, kes ehitavad omale heli autosse ainult lähtudes ühest muusikažanrist.
Tahaks midagi sellist üldist, mis sobib enamvähem enamus muusikastiilidele. Ei aja mingit hirmsat tippu taga.
Äkki on keegi kes teaks, kas mõne võimendi lisamine muudaks midagi ? Ning mis võimendi oleks hea?
Ning, et üldist helipilti paremaks saada, kas oleks vaja ka mõnda uut makki või mitte.

Ei taha päris huupi endale igast võimendeid ja makke soetama hakata.
Müüa on asju alati palju raskem, kui soetada.
Viimati muutis LaurL, 13 Nov 2011, 17:36, muudetud 1 kord kokku.

Kasutaja avatar
HawkHill
Foorumi ja kodulehe admin
Telefon: 58043333
Auto: VW CC Sport Plus
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 56 korda

Lugemata postitus Postitas HawkHill »

Hea bassi jaoks ruumi kaotamata on varijant täitsa olemas kui pappi palju:
http://mobile.jlaudio.com/products_stea ... it_id=1501" onclick="window.open(this.href);return false;
ja sellele tuleks ka monovõimendi lisada.

Kasulikku infot võid leida ka siit:
http://www.caraudio.ee/lingid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Viimati muutis HawkHill, 14 Nov 2011, 01:02, muudetud 3 korda kokku.

LaurL
Huviline

Suured tänud suunamise eest.

Renyr
Huviline

Lugemata postitus Postitas Renyr »

Kui makil on 4x40w vms siis see on "PEAK" ehk siis ideaalses olukorras saad oma 40w kätte(temperatuur, niiskus jne). RMS jääb üldjuhul 20 juurde.
Peaki ehk siis MAX vatte pole mõtet vaadata kuna need on pigem müügi eesmärgiks(suurem number ju).
Endal on Pioneeri makk 4x50w ja RMS kusagil 22w ning sai ostetud uued kõlarid mille max on 240w ja RMS 60. Nagunii ei kuula pidevalt vol. põhjas + Kõlari pakendil oli kirjas autode sobivus ning ei usu, et neil on tehase poolt 60w RMS. Uurisin ka e-poode... üldjuhul on enamus kõlaritel RMS 35 või rohkem. Isegi neil millel peak oli 80w
alates ~75% volüümist hakkavad kõik nö tavamakid moonutama ehk siis kõlaritesse minev signaal pole enam puhas muusika, vaid koos moonutustega, mis kostabki ragisemisena.
Mis on kõlarile halvem, kas liiga palju võimsust või liiga vähe?

Probleem kerkib kui kõlar hakkab moonutama. Seda juhtub palju tihedamini kui kõlarit toidab liiga nõrk makk/võimendi. Tavaliselt keerab kasutaja volüümi liiga kõrgele või võimendi liiga peale, et saada kõvemat heli oma kõlaritest. Selline kasutus tekitabki signaalis moonutusi ja üldjuhul lõhub elemendi. Harvemini juhtub seda kui element saab liiga palju võimsust võimendist.
Siit saab väga palju infot auto helisüsteemi kohta
Teine vastaja(mitte best answer) räägib tarka juttu
To many peoples' surprise, you can actually blow them more easily with too little power.
In that situation it is far too easy for the user to turn the gain up too high on the smaller amp while they attempt to eek out a little bit more volume/SPL.
When that occurs, the amplifier IS doing something that will kill ANY speaker, eventually.
Viimati muutis Renyr, 19 Nov 2011, 20:58, muudetud 3 korda kokku.

Vasta

Mine “Audio ja video”